Home > Porady > Porada babci. Jak wykorzystać wodę, której były gotowane warzywa?

Porada babci. Jak wykorzystać wodę, której były gotowane warzywa?

Zamiast wylewać bezpośrednio do zlewu, co by było, gdybyś używała wody z gotowania warzyw do czyszczenia domu lub przygotowywania domowych bulionów warzywnych? Odkryj porady naszych babć.
Oczywiście nie trzeba mówić, że z oczywistych względów zdrowotnych konieczne jest stosowanie ekologicznych warzyw, które są wolne od wszelkich śladów pestycydów, aby wykorzystać korzyści i zalety wody do gotowania.

Po co zatrzymywać wodę do gotowania z warzyw?

Kiedy warzywa są gotowane w wodzie, traci się ważną część ich minerałów i witamin, a tym samym trafiają do wody do gotowania. Dlatego tak ważne jest, aby nie wyrzucać tych cennych rosołów. Dlatego, aby urozmaicić te przyjemności, nie wahamy się dodać goździków, liści laurowych czy imbiru, aby trochę przyprawić te wody.

Warzywna woda do gotowania.

Marchewki, rzepa, pory – po ugotowaniu odstawić naturalnie bogatą w składniki odżywcze wodę, aby zrobić rosoły i zupy dla całej rodziny. Woda ta jest nie tylko remineralizująca, ale ma również dodatkową korzyść w postaci łagodzenia problemów trawiennych.
Z tej wody do gotowania można również tworzyć własne domowe kostki bulionowe. Aby to zrobić, wystarczy zatrzymać wodę do gotowania i dodać kilka elementów, takich jak czosnek, cebula lub zioła prowansalskie. Wlać preparat do tacek na kostkę lodu, aby uzyskać kształt kostki. I włóż to do zamrażarki. Te domowe kostki mogą być przechowywane w zamrażarce przez 3 miesiące. Pamiętaj, aby zwrócić uwagę na datę produkcji!

Jeśli nie masz żadnego pomysłu na recepturę, możesz nadal przetwarzać wodę z warzyw, rozpraszając ją w swoim ogrodzie warzywnym. Będzie doskonałym nawozem naturalnym. Nawóz ten może być również stosowany w roślinach domowych, zwłaszcza w przypadku fikusa lub gerbery. Jeśli są trochę spłaszczone, należy je podlewać niesoloną wodą do gotowania, którą oczywiście pozwoli się schłodzić. To samo odnosi się do wody do gotowania jaj.

Woda po gotowaniu ziemniaków.

Ziemniak, ten magiczny składnik bogaty w domowe zalety. Użyj ich wody do gotowania, aby przywrócić połysk swoim srebrnym naczyniom. W zupełnie innym rejestrze woda ta jest również doskonała jako maska nawilżająca skórę i zwalczająca chwasty, które wkraczają do Twojego ogrodu. Należy jednak uważać, aby nie przeciążać wody solą.
Woda po gotowaniu ziemniaków jest również doskonałym naturalnym środkiem odtłuszczającym do czyszczenia płytek. Wystarczy wlać gorącą wodę do wiadra, zanurzyć w niej mopa i szorować płytki. Pozostawić do wyschnięcia na około 10 minut przed spłukaniem zimną wodą. Płytki są teraz czyste i zupełnie nowe!

Woda po gotowaniu szpinaku.

Woda do gotowania ze świeżego szpinaku pomaga ożywić czerń Twoich ubrań. Następnym razem, gdy będziesz prał swoje ubrania w pralce, pamiętaj, aby spłukać nimi swoje ciemne ubrania. Gwarantowane rezultaty!

Woda po gotowaniu białej fasoli.

Biała fasola może mieć reputację wyzwalacza gazów, ale jej woda do gotowania jest doskonałym naturalnym odplamiaczem! Stosuj go na bawełnianej odzieży lub tkaninach, ale także na delikatniejszych tekstyliach, takich jak wełna czy jedwab. Jednak pod jednym warunkiem: nie należy używać słonej wody!

Woda po gotowaniu grzybów.

Woda używana do gotowania grzybów jest jedną z niewielu wód, które mogą być ponownie wykorzystane tak jak w kuchni. Drobno perfumowana woda ta może być używana do rozcieńczania słonych sosów lub do nadawania pysznego smaku gotowanym daniom.

Leave a Reply