Poradnik remontowy

Pompy higieniczne i spożywcze, gdzie są użytkowane, jakie cechy posiadają?

 

Pompa higieniczna, jak i spożywcza, użytkowana jest zwłaszcza w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym, mleczarskim, browarniczym, kosmetycznym.

Korzysta się z nich tam, gdzie przestrzegana musi być bezwzględna higiena w ich konstrukcji. Obie te pompy, zostały stworzone tak, aby w stu procentach zachować higienę. Taka jedyna w swoim rodzaju budowa pomp sprawia, iż odznaczają się one niezwykłą sterylnością, a także spełniają najbardziej restrykcyjne wymagania. Pompa spożywcza i higieniczna, zostały zrobione z materiałów, które mogą mieć pełny kontakt z żywnością, posiadają one także ważne certyfikaty materiałowe. Ich konstrukcja, sprawia, że w łatwy i szybki sposób można je rozłożyć na elementy, dzięki tej funkcji, łatwo je przystosować do mycia ręcznego. Oprócz wysokiej higieny odznaczają się bardzo wytrzymałą konstrukcją. Posiadają solidny korpus wykonany ze stali nierdzewnej, który jest odporny na działanie wszelakiego rodzaju kwasów. Jest wiele rodzajów pomp, między innymi pompy: perystaltyczne, jednośrubowe, membranowe, wirowe.

Najważniejsze cechy pomp spożywczych:

- wszystkie części, z jakich są zrobione pompy spożywcze czy higieniczne, muszą być zrobione z materiałów, które mogą mieć kontakt z żywnością zarówno gotową, jak i półproduktami, których używa się przy procedurze produkcji.

-certyfikaty materiałowe: PZH oraz FDA

- pompy higieniczne i spożywcze muszą być bardzo proste w myciu, powinno się je łatwo rozłożyć na czynniki pierwsze i wymyć ręcznie, albo muszą posiadać odpowiednią konstrukcję, która umożliwia ich mycie w układzie zamkniętym zwanym CIP.

- pompy spożywcze posiadają specjalne przyłącza, które używane są jako podstawa umożliwiająca łatwe oraz higieniczne połączenie pomp z instalacją pompową.

Dodatkowe wymagania:

- łagodny proces całego transportu produktów, ich struktura nie może ulec uszkodzeniu.

-możliwość pracy w zmiennej temperaturze procesu

-umiejętność pompy spożywczej do samoistnego zasysania cieczy, która ma większą gęstość, lepkość i posiada dużą zawartość wtrąceń.

-pompa powinna posiadać dużą odporność chemiczną, musi umożliwiać transport wielu rodzajów surowców, produktów, a także chemikaliów, jakich używa się w trakcie mycia pomp w tak zwanym CIP.

-szybki i sprawny serwis pomp.

famax.pl (2018-03-09 06:44)